DE MEESPEEL 

MUSICi - MEespeel Atelier Den Haag 2018

 

De meespeel-docenten zijn dit jaar de leden van het Matangi Kwartet en blazers van het Residentie Orkest


 Maria Paula Majoor (viool) - Daniel Torrico Menacho (viool) - Karsten Kleijer (altviool) - Arno van der Vuurst (cello)


                                    Bildergebnis für pauline oostenrijk          Bildergebnis für ron schaaper hoorn

                             Pauline Oostenrijk (hobo) - Jasper Grijpink (klarinet) - Ron Schaaper (hoorn)Het Matangi Kwartet:

Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999, tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). In het kader van de academie kreeg het Matangi Quartet les van wereldberoemde musici waaronder de leden van het Amadeus Kwartet. Verder werd het kwartet enkele jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet).

Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen. Het Matangi Quartet deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, het Festival van Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival van Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken ontvangen werden. De meest recente releases zijn de cd’s ‘Mendelssohn’ (2009), ‘Candybox’ (2010) en ‘Haydn’s Nature’ (2013). Samen met gambist Ralph Rousseau en bassist Hein van de Gein won het Matangi Quartet de Edison Publieksprijs 2009 voor de cd Chansons d’amour (Challenge Records, 2008). Aan de cd Testimoni met Martin Fondse (compositie en vibrandoneon) en Eric Vloeimans (trompet) werd de Edison Jazz 2012 toegekend.

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt. 

De musici spelen alle vier een instrument van Nederlandse makelij. De cello en de eerste viool zijn in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds


Pauline Oostenrijk:

Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse 'Young Musician of the Year'.

Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries, Thomas Indermühle en Alex Klein. Daarnaast voltooide ze de hoofdvakstudie piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons en de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.
Sinds 1995 is Pauline als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Ze soleerde bij o.a. het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het orkest van de Westdeutsche Rundfunk Köln, het Salzburger Kammerorchester, het Prague Symphony Orchestra, l'Orchestre d'Auvergne en het Orkest van het Oosten. 
Pauline treedt regelmatig op met haar zus, de sopraan Nienke Oostenrijk in het Ensemble Oostenrijk-Jansen. Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en gitarist Enno Voorhorst en is lid van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert.
Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden.

Jasper Grijpink - klarinet:

Jasper Grijpink (1985) had les van Jan van den Eijnden, Nido Roovers, Bas de Jong, waarna hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Ab Vos en Pierre Woudenberg. In mei 2012 behaalde hij zijn masterdiploma. Hij kreeg ook les van Eric Hoeprich op historische instrumenten en volgde masterclasses bij Karl Leister, Martin Fröst, Michael Collins en Béla Kovács.

Jasper remplaceerde bij onder andere Het Gelders Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, Asko|Schönberg en het Radio Filharmonisch Orkest. Hij speelde met diverse orkesten – waaronder dat van het conservatorium – klarinetconcerten van o.a. Mozart, Finzi, Spohr, Adams, Shaw en Copland. In januari 2013 speelde hij de Nederlandse première van het klarinetconcert van Benjamin Britten. In april 2014 was Jasper één van de instrumentale solisten in Viviers opera Kopernikus in een productie van De Nederlandse Opera.

Vanaf augustus 2015 maakt hij als klarinettist deel uit van het Residentie Orkest in Den Haag.

Ook in de kamermuziek is Jasper actief. Hij maakt deel uit van diverse ensembles, waaronder Trio Cortado (fluit, althobo en basklarinet). Van dit ensemble verschijnt in april 2017 de eerste cd, met opnames van eigen bewerkingen van Frans repertoire van Ravel, Couperin en Debussy.

Tijdens zijn studie Politicologie in Leiden (BA, 2008) speelde hij in het orkest van LSKO Collegium Musicum waar hij in 2006 ook als bestuurslid actief was. Vanaf 2009 was Jasper actief in de besturen van Het Nieuwe Mannheim Orkest en het Nieuw Haags Ensemble.


Ron Schaaper - hoorn:

Ron Schaaper studeerde hoorn bij Peter Hoekmeijer aan het Utrechts Conservatorium. 

Hij won diverse prijzen bij het Prinses Christina Concours en Stichting Jong Muziektalent. 

Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich in kamermuziek en maakte hij deel uit van het N.O.G. Ensemble en het Euterpe Blaaskwintet. Later oriënteerde hij zich ook op het symfonische repertoire en was hij eerste hoornist bij het Radio Symfonie Orkest. 

Sinds 2004 voert Ron de hoornsectie van het Residentie Orkest aan. Hij is tevens heel actief als kamermusicus, o.a. bij het Orlando blaaskwintet, Nieuw Amsterdams Peil en het Nederlands Blazers Ensemble. 

Hij musiceerde met onder meer Daniel Blumental, Marc-André Hamelin, Sergio Azzolini, Janine Jansen en Liza Ferschtman.

Ron wordt regelmatig als docent en musicus door kamermuziekfestivals uitgenodigd, zoals het Delft Chamber Music Festival, Grachtenfestival en Orlando Festival. 

MEESPEEL MUSICI - Meespeel Atelier Den Haag 2016Maria Paula Majoor - viool

Ilka van der Plas - viool

Benzion Shamir - viool

Eva Stegeman - viool

Karsten Marijn Kleijer - altviool

Emlyn Stam - altviool

Michael Muller - cello

Mette Seidel - cello

Ursula Smith - cello

Izhar Elias - gitaar

Julien Herve - klarinet

Oene van Geel - improvisatie/ altviool

  

 

Eva Stegeman (viool): studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Guildhall School of Music and Drama London; soleerde met orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra, Sinfonietta Amsterdam, de Deutsche Kammerakademie en Combattimento Consort Amsterdam; is lid van het Leupold Trio, het Hortus Ensemble en Cristofori Pianokwartet Amsterdam;  is artistiek directeur van het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag

Julien Herve (klarinet): studeerde klarinet met Pascal Moragués aan het Conservatoire National Supérieur de Musique Paris (CNSM) en jazz en dirigeren aan het CODARTS Rotterdam; is sinds 2008 soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest;  speelt in het orkest Les Siècles, in Het Collectief, het Calliopee Ensemble en het Swing Quartet; is Artistic Director van de Rotterdam Chamber Music Society 


Izhar Elias (gitaar): ontving in 2011 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, geeft concerten en masterclasses in Europa, Zuidoost-Azië en Australië; werkt als solist met orkesten als het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest, Nederlands Symfonieorkest, Nederlands Kamerorkest, Radio Philharmonisch Orkest, Combattimento Consort en Sinfonia Rotterdam;  met Erik Bosgraaf en klavecinist Alessandro Pianu vormt hij het trio Cordevento, werkt o.a. regelmatig samen met het Doelen Strijkkwartet, het Quimias Trio en violiste Quirine Scheffers Ursula Smith (cello): was van 2006 t/m 2012 cellist van het  Zehetmair String Quartet en concerteerde met dit ensemble in de belangrijkste Europese concertzalen zoals de Philharmonie in en Köln, Tonhalle Zürich, en Wigmore Hall; was voor rond tien jaar aanvoerder van de cello’s van het Scottish Chamber Orchestra; maakte met haar pianotrio opnames voor de Deutsche Grammophon; is professor voor cello aan de Guildhall School of Music andBerl Drama in London en sinds kort hoofdvakdocente aan het Conservatorium Maastricht


Emlyn Stam (altviool): is actief als kamermusicus, solist en orkestmusicus en treedt regelmatig door heel Nederland en Europa op; werkte zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag; heeft opgetreden bij diverse festivals waaronder het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, Connect Festival, Giverny Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival; maakte verdere kamermuziekoptredens als lid van het Ysaÿe Trio en samen met het Parkanyi Kwartet; is lid en artistiek coördinator van het New Europeaqn Ensemble docent improvisatieworkshop:

Oene van Geel (altviool, improvisatie): actief als altviolist,improvisator en componist; is een muzikale avonturier wiens muziekstijl wordt beïnvloed door jazz, Indiase muziek, klassieke kamermuziek en vrije improvisatie; sinds vele jaren altviolist in verschillende ensembles: o.a. Zapp 4, Estafest en The Nordanians; won o.a. de Boy Edgar Prijs (2013), de Sena Performers Toonzetters Prijs (2012 met Zapp 4), de Kersjes Prijs (2005, en de Dutch  Jazz Competition (2001); componeert voor zijn eigen groepen, maar ook voor andere ensembles en solisten zoals: De David Kweksilber Big Band, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax rietkwintet
de docenten - meespeel atelier den haag 2015

 

Marcel Geraeds - klarinet: sloot zijn klarinetstudie bij Jan Cober in Tilburg cum laude af en volgde een vervolgstudie bij prof. H.D. Klaus in Detmold; studeerde tevens orkestdirectie bij Jac van Steen en Georg Fritzsch; richte in 1997 het Farkas Quintet op; speeld regelmatig bij  diverse kamer- en symfonieorkesten waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, de Kamer Philharmonie, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest; dirigeerde o.a. de Jenaer Philharmonie, Bucharest Radio Orchestra, Sofia Festival Orchestra, het Concertgebouw Open Orkest en Koor en het Promenade Orkest; is dirigent en artistiek leider van het Hofstad Jeugd Orkest en het Nieuw Symfonisch Collectief

 

 

Michael Müller - cello: studeerde cello aan de Musikhochschule in München en de Academie voor de Kunsten in Berlijn; volgde masterclasses bij Boris Pergamensjikof, David Geringas en Heinrich Schiff; genoot zijn opleiding in de kamermuziek bij Walter Levine van het Lasalle Kwartet, bij het Amadeus Kwartet in Keulen en bij Sándor Vegh in Salzburg; werkte vele jaren als solocellist van de Deutsche Kammerphilharmonie en het Radio Kamerorkest Hilversum en was van 1998 tot 2012 cellist van het Parkanyi Kwartet; is tegenwoordig aanvoerder van de cello's van het Radio Filharmonisch Orkest; bespeelt een cello van Januarius Gagliano (Napels 1734),  die hem door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds ter beschikking gesteld wordt
 

 

Ilka van der Plas - viool: sinds 1998 primarius van het EnAccord Strijkkwartet; studeerde met het kwartet aan de musikhochschule Köln bij de leden van het Alban Berg Quartet en aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie; volgde masterclasses en cursussen bij o.a. het Kronos Quartet, Takács Quartet en Párkányi Quartet; ontving met het kwartet de Kersjes Prijs en prijzen bij diverse concoursen zoals het Charles Hennen Concours, Vriendenkrans Concours en internationale kamermuziekcompetities Trondheim en Wenen; volgde de orkestacademie van het Concertgebouworkest; speelt op een viool van Mathijs Hofmans (Antwerp 1730), die haar door

het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds ter beschikking gesteld word


 

Sidonie Riha - viool: studeerde aan de Hochschule für Musik Köln, de Musikhochschule Hanns Eisler Berlin, de Accademia musicale Chigiana di Siena en het Conservatorium Maastricht de hoofdvakken viool, altviool en kamermuziek; was meerdere jaren lid van het Nederlandse Rubens Kwartet en tot 2013 tweede violiste van het Faust Quartet in Basel; wordt regelmatig als docente voor kamermuziek uitgenodigd, o.a. door het Barratt Due Instituut Oslo, Cremona x archi, de summer academy van de University of Bloomingtonen en de conservatoria Rotterdam, Tilburg en Maastricht; is sinds 2010 artistiek leider van de Stichting KamermuziekAteliers Nederland; speelt op een viool van Bernardo Calcagni (Genua 1750)


 

 

 


DE DOCENTEN - MEESPEEL ATELIER DEN HAAG 2014


Pauline Oostenrijk (hobo): ontving in 1999 de Nederlandse muziekprijs; is als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest en is zeer actief als kamermusicus (o.a. als lid van het Orlando Kwintet, het Barokensemble Oostenrijk-Jansen en de gezelschap Nieuw Amsterdams Peil); was meerdere jaar hoofdvakdocente aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam

 

Benzion Shamir (viool): was jarenlang primarius van het Daniel Kwartet en concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, hoofdvakdocent aan het Conservatorium Rotterdam en gastdocent voor kamermuziek aan de Eastman School of Music, Western Washington University, en South Dakota University;coach van strijkkwartetten waaronder het Aviv -, het Ruijsdael - en Rubens Kwartet


 


    

Edith van Moergastel (altviool): sinds vele jaren altvioliste in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en zeer actief in verschillende kamermuziekformaties; kamermuziekpartner van o.a. het Storioni Trio, het Matangi Kwartet en Peter Masseurs; diverse cd-opnames met kamermuziekwerken van Mendelssohn, Leo Smit en Rudolf Escher; geeft jaarlijks kamermuzieklessen  bij Verano Musical, een project voor Spaanse jongeren

 Ásdís Valdimarsdóttir (altviool): studeerde altviool aan de Julliard School of Music in New York bij Paul Doktor, Felix Galimir en het Juilliard Quartet en later in Detmold bij Nobuko Imai; medeoprichter van het Miami String Quartet; van 1995-2003 lid van het Chilingirian String Quartet; speelde in verschillende kamerorkesten zoals de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Chamber Orchestra of Europe en het Ensemble Modern; is tegenwoordig hoofdvak- docent aan het Koninklijke Conservatorium Den Haag en The Royal Northern Collegeof Music, Manchester

docent improvisatieworkshop:

Oene van Geel (altviool, improvisatie): actief als altviolist,improvisator en componist; is een muzikale avonturier wiens muziekstijl wordt beïnvloed door jazz, Indiase muziek, klassieke kamermuziek en vrije improvisatie; sinds vele jaren altviolist in verschillende ensembles: o.a. Zapp 4, Estafest en The Nordanians; won o.a. de Boy Edgar Prijs (2013), de Sena Performers Toonzetters Prijs (2012 met Zapp 4), de Kersjes Prijs (2005, en de Dutch  Jazz Competition (2001); componeert voor zijn eigen groepen, maar ook voor andere ensembles en solisten zoals: De David Kweksilber Big Band, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax rietkwintet